Nationale selectie

26De Nederlandse herenselectie speelt al jaren mee om de podiumplaatsen op wereld- en Europesekampioensschappen. De afgelopen jaren bestond de herenselectie voornamelijk uit spelers van Deventer (11 jaar op rij Nederlands Kampioen) en Groningen. Ook Odysseus uit Alkmaar was leverancier van topspelers.

Na het seizoen van 2010 is de samenstelling van het team behoorlijk veranderd door het stoppen van enkele spelers. In 2011 hebben 4 spelers hun debuut gemaakt bij oranje. Michiel de Ruyter uit Uithoorn is met 4 spelers de hofleverancier. De overige 4 spelers hebben oorspronkelijk allemaal bij Groningen gespeeld maar zijn in de loop van tijd bij andere teams gaan spelen.

De doelstelling voor 2011 was om minimaal de halve finale te halen. Halverwege het seizoen hebben we dit doel bijgesteld naar een podiumplek. Een licht teleurstellende 4e plek werd behaald.

Bij het WK 2012 in Polen is Nederland wereldkampioen geworden, ten koste van aartsrivaal Duitsland. In een zinderende finale was Nederlandse equipe in de extra tijd te sterk voor de Deutsche Mannschaft.

In het seizoen van 2013 maakt de selectie zich op voor de hoogst haalbare titel op het gebied van kanopolo: de World Games. De World Games is de olympische spelen  voor de niet-olympische disciplines. Door het winnen van de wereldtitel heeft Nederland zich automatisch geplaatst voor dit toernooi, gehouden in Cali (Columbia), eind juli. Eind augustus is tevens het Europees Kampioenschap in Poznan, Polen.

Selectie 2012:

Jeroen Dieperink (Deventer/Groningen)
Martijn de Vries (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Sjoerd vd Helder (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Joost Horstink (Groningen)
Sjoerd van de Helder (Groningen)
Jurjen Hallegraef (Chiavari,, Italie)
Jouke Sjollema (Groningen)

Bondscoaches:
Kasper Schagen
Michiel Schreurs

Internationale prestaties Oranje:
Wereldkampioen: 2004, 2008, 2012
Europees Kampioen: 2003, 2007
1e bij de World Games 2005 te Duitsland
Zilveren medaille bij de World Games 2009 te Taiwan
Zilveren medaille bij Wereldkampioenschappen in 2002, Duitsland
Zilveren medaille bij Wereldkampioenschappen in 2000, Brazilië
Bronzen medaille bij Wereldkampioenschappen in 2006, Nederland
Bronzen medaille bij Europese Kampioenschappen in 2005, Spanje
Bronzen medaille bij Europese Kampioenschappen in 2001, Polen
Bronzen medaille bij Europese Kampioenschappen in 1995, Italië

Zie voor meer info: www.kanopolo.org